Onderhoudstips

ZORG GOED VOOR UW VOETEN EN SCHOENEN!

Uw voeten zijn letterlijk en figuurlijk de basis van uw lichaam.

Problemen aan uw voeten en het dragen van kwalitatief slechte en/of versleten schoenen leiden onherroepelijk tot problemen aan uw lichaam.

De meeste schoenen van Shoes for Crews zijn gemaakt van leer met uitzondering van de buitenzool. De reden daarvoor ligt voor de hand. Leder is duurzaam, biedt goede weerstand aan schuur- en trekbewegingen, zorgt (mits juist behandeld) voor een goede ontluchting en houdt water af zonder nat aan te voelen.


Doen

  • P.O.E.T.S.E.N (of waxen)... We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blijf poetsen! Het beste is om uw schoenen na vijf tot zeven gebruiksdagen opnieuw te poetsen met een kwalitatief hoogwaardige schoenencrème.
  • Gebruik goede schoenspanners... Gun uw schoenen goede schoenspanners om vouwen te voorkomen die anders na slechts een paar dagen uw schoenen ontsieren. De spanners houden uw schoenen in vorm. Indien u een kwalitatief hoogwaardige en houten schoenenspanner gebruikt neemt de spanner tevens het vocht uit de schoenen op.
  • Katoenen of wollen sokken dragen. Deze materialen nemen goed vocht op.

Glad schoenleer

Shoes for CrewsGlad schoenleer heeft een bovenlaag die de kleur bepaalt en het leer tegelijkertijd beschermt tegen vocht en vuil (zolang die bovenlaag intact is).

Glad lederen schoenen regelmatig poetsen met goede schoenencrème verbetert niet alleen de aanblik, maar maakt het leer ook bestendiger. In schoenwinkels, drogisterijen en warenhuizen vindt u gekleurde en kleurloze middelen in de vorm van was, crème, gel, vet, balsem of schuim. Smeer uw schoenen goed in met de schoenpoets en boen het vervolgens goed uit met een zachte schoenborstel.

Het strekt tot de aanbeveling om nieuwe schoenen met een water- en vlekafstotend middel te behandelen alvorens u ze in gebruik neemt. Let bij de aanschaf van een dergelijk middel wel goed op dat het middel het leer niet verstikt. Normaliter herhaalt u de behandeling één keer per anderhalve maand en altijd op perfect schone schoenen en voordat u het middel aanbrengt.

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die uw schoenen extra laten glanzen maar let op: veelal zijn dit geen schoenpoetsmiddelen. Deze middelen dienen alleen ter verfraaiing van uw schoenen. U kunt het beste uw schoenen poetsen met een schoenpoetsmiddel en ter afronding het glansmiddel aanbrengen.


Niet doen

  • Teveel poetsen (of waxen)... Poets uw schoenen niet elke dag met een dikke laag schoencrème. U verstikt daardoor het leer waardoor het niet meer kan ademen. Het beste is om uw schoenen na vijf tot zeven gebruiksdagen opnieuw te poetsen.
  • Elke dag op hetzelfde paar schoenen lopen... Het zweet dat schoenen tijdens de werkdag opnemen heeft minimaal 24 uur nodig om op natuurlijke wijze te verdampen. Indien u de schoenen min of meer dagelijks gebruikt adviseren wij u minimaal twee paar te bestellen. U zult uiteindelijk langer met uw schoenen doen!
  • Op of bij de verwarming (of andere warmtebron) laten drogen... Laat natte schoenen nooit bij een warmtebron drogen maar op kamertemperatuur. Het leer zal anders gaan barsten! De schoenen vullen met krantenpapier zorgt ervoor dat het papier het vocht absorbeert en onttrekt aan het leer. Dit houdt tevens uw schoenen langer in de juiste vorm, ook als u ze langer opbergt (hoewel schoenenspanners in dat geval beter zijn).
  • Leervet/leerolie of dergelijke middelen gebruiken… Deze middelen tasten lijmverbindingen aan en met name de stootranden raken daardoor los. Leervet of olie dringt te diep in het leer waardoor het te soepel wordt en de werkschoen zijn noodzakelijke stabiliteit verliest. Ook garens worden aangetast en reparaties in de toekomst worden ernstig belemmerd (verlijming). Onderhoudsmiddelen moeten vooral een oppervlakkige werking hebben, met name om het ademend vermogen niet te verliezen.

Bewerkt schoenleer

Nubuck leer wordt gemaakt van gewoon glad leer alleen wordt hierbij de toplaag licht opgeschuurd. Dit geeft een wat robuuster uiterlijk die bedoeld is om beschadigingen en oneffenheden te maskeren, maar ook omdat mensen het gewoon mooier vinden.

Het strekt tot de aanbeveling om nieuwe schoenen met een water- en vlekafstotend middel te behandelen alvorens u ze in gebruik neemt. Let bij de aanschaf van een dergelijk middel wel goed op dat het middel het leer niet verstikt. Normaliter herhaalt u de behandeling één keer per anderhalve maand en altijd op perfect schone schoenen.

Indien nodig eerst reinigen. Wanneer u de oorspronkelijke optiek van het nubuck wilt behouden borstelt u de schoenen, als ze goed droog zijn, met een suèdeborstel en behandelt u vlekjes en beschadigingen met een schoonmaakspray . Hierna impregneren met een impregneerspray . De kleur van het nubuck zal echter na verloop van tijd valer worden, ook beschadigingen en hardnekkige vlekken maken een behandeling met wax vroeg of laat onvermijdelijk zodat het nubuck beter beschermd is (u waxt het nubuck glad waardoor water eraf loopt). Ook de voedende werking van wax is beter dan een spray! Let wel; de schoen zal donkerder van kleur worden en een andere optiek krijgen maar xal met wax wel een veel langere levensduur kennen.