Wet Kopen op Afstand

THUISWINKEL KEURMERK

Safety Trading Company - Thuiswinkel KeurmerkSafety Trading Company opereert volledig conform de Wet Kopen op Afstand en mag het Thuiswinkel Keurmerk voeren. Sinds 13 juni 2014 heeft de Wet Kopen op Afstand een update gekregen. Uiteraard conformeert Safety Trading Company zich ook aan deze update.


WAT IS DE WET KOPEN OP AFSTAND?

Van ‘koop op afstand’ is sprake als u een product koopt via internet, via een postorderbedrijf, via de telefoon, een bestelbon uit een krant of tijdschrift of per fax. Het gaat dus om situaties waarbij u geen persoonlijk contact heeft met de verkoper, zoals u dat wel heeft bij aankoop van een product in een fysieke winkel. Bij koop op afstand heeft u daarom een aantal extra rechten, zoals het recht om van de koop af te zien binnen de bedenktijd (herroepen). U heeft het product immers niet voor de aankoop kunnen zien. Daarnaast gelden de normale wettelijke regels van consumentenkoop. Wij horen u een goed (deugdelijk) product te leveren.


INFORMATIEPLICHT VERKOPER

Als verkopende partij zijn wij verplicht u informatie geven over het bestelproces, de belangrijkste kenmerken van het product of de dienst, de levertijd, de prijs, eventuele bijkomende kosten, de bedenktijd, garantie, klachtenregeling en onze bedrijfsgegevens. Dit alles op een snel vindbare, duidelijke en leesbare wijze. Wij dienen u de informatie te geven op “een duurzame gegevensdrager”, (een document dat u kunt bewaren, bijvoorbeeld op papier of via een e-mail). De informatie dient u vooraf te krijgen, maar uiterlijk bij de bevestiging van uw aankoop of bij de levering van het product.


BESTELPROCEDURE

Het bestelproces moet klikbaar zijn, zodat u gemaakte fouten makkelijk kunt corrigeren. Eventuele extra opties waarvoor u moet betalen mogen vooraf niet zijn aangevinkt. Wij moeten op de pagina van het online bestelproces melden dat u een betalingsverplichting aangaat als u akkoord gaat met de bestelling. Als dat niet uitdrukkelijk wordt gemeld bent u niet aan de overeenkomst gebonden.


BEVESTIGING OVEREENKOMST

Wij moeten u zo snel mogelijk op “een duurzame gegevensdrager” een bevestiging van de overeenkomst sturen.


14 DAGEN BEDENKTIJD

Bij de koop van een of meerdere producten in onze webshop heeft u een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Binnen deze periode mag u het product terugsturen en heeft u recht op restitutie van het door betaalde geld. De bedenktijd begint te lopen de dag nadat u het/de product(en) hebt ontvangen. Indien uw bestelling in meerdere zendingen wordt geleverd dan begint de bedenktijd als u de laatste deelzending hebt ontvangen.


Wij zijn verplicht:

  • u te informeren over de bedenktijd die u heeft; 
  • u te informeren op welke manier, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden u van de koop af kunt;
  • een modelformulier herroeping op de website plaatsen dat u kunt gebruiken indien u van de koop af wilt binnen de bedenktijd.

Wat mag u met het/de product(en) doen tijdens de bedenktijd?

U moet het product kunnen beoordelen om na te gaan of u het wilt houden en u mag het proberen net zoals u dat in een winkel zou doen. U mag ook de verpakking openmaken om het product te bekijken, als u dit maar netjes doet. U mag het product niet daadwerkelijk gaan gebruiken als u nog niet weet of u het houdt. Wij mogen een vergoeding vragen als na retourzending blijkt dat u iets met het product heeft gedaan dat niet nodig was om het te kunnen beoordelen.


Wat is de levertijd?

Het product moet binnen 30 dagen na aankoop worden geleverd, maar u kunt een andere levertijd afspreken indien de omstandigheden daarnaar zijn. Indien wij niet tijdig leveren mag u de overeenkomst ongedaan maken (ontbinden) en moeten wij u direct uw geld terugbetalen.


Wat kunt u doen als u van de koop af wil binnen de bedenktijd?

Als u een product wilt terugsturen kun u gebruik maken van het modelformulier herroeping dat de wij verplicht zijn op onze website te plaatsen. Maar u kunt ook zelf een brief of e-mail schrijven, waarin u aangeeft van de koop af te zien. Na het versturen heeft u nog 14 dagen de tijd om het product terug te sturen. Binnen veertien dagen nadat u ons hebt laten weten dat u van de koop afziet moeten wij u het aankoopbedrag terugbetalen. Wij mogen daarmee wel wachten totdat wij het product hebben terugontvangen of u bewijs hebt geleverd dat u het product hebt teruggestuurd. Als u een product terugstuurt dan mogen wij u de kosten van retourzending in rekening brengen. Wij moeten u daarover wel vooraf informeren, anders hoeft u die kosten niet te betalen. Let op: U mag ook al voordat het product geleverd is gebruik maken van de bedenktijd en van de koop afzien!


TIP

Bewaar altijd een kopie van de brief (met het verzendbewijs) of de e-mail die u hebt verstuurd als bewijs en ook het bewijs van retourzending van het product.


Meer informatie

  • Thuiswinkel Keurmerk
  • ConsuWijzer over de Wet Kopen op Afstand (ConsuWijzer is het overheidsloket voor consumenten van (ACM) Autoriteit Consument & Markt. ACM is een toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Dit doet zij onder andere door in actie te komen tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door het opleggen van een boete. En door consumenten voor te lichten over hun rechten via ConsuWijzer).